Pages

vineri, 25 februarie 2022

Să fie pace!


Am privit ieri cum se demola o casă veche în vecinătate. 
Și totul a căpătat dimensiuni tulburătoare, mai ales că înainte de asta văzusem videouri și poze cu ce se întâmplă în Ucraina.

Nu îmi vine să cred că așa ceva este posibil, însă suferința este reală și la fel și pericolul.

Când am scris nuvela ‘Sunt Veteran!’, m-am concentrat asupra experienței pe care a avut-o bunicul meu în cel de-al doilea război Mondial, dorindu-mi ca istoria să nu se repete și să învățăm cu toții din greșelile trecutului. Războaiele nu sunt niciodată duse pentru bunăstarea și prosperitatea oamenilor simpli, mai ales pentru că oamenii simpli sunt cei care își dau viața pe front.

 


Vreau ca dorința de pace și liniște să se adeverească cât mai curând:

‘….

Îmi amintesc și acum gustul acela amar, ce nu se lăsa dus nici de apă și nici de pâine. Era frica. La un moment dat nici că mai știam de ce ne temem. De moarte, de foame, de sete, de schilodire, de păduchi? Nu văzusem niciodată roboți, dar auzisem eu vorbindu-se de la alții. Și tare îmi părea că în funinginea ce ne înconjura, pe front fiind, păream cu toții niște roboți care înaintau. Ne era frică, dar înaintam. Unii dintre noi erau într-o așa stare de șoc că scăpaseră armele din mâini și înaintau doar pentru că cei de lângă ei înaintau. Mi-amintesc de o dată când am încercat să spun o rugăciune, dar iureșul și sfârâitul gloanțelor care treceau pe lângă noi mă împiedicau să rostesc mai mult decât “Tatăl nostru care ne ești în ceruri”. Bum! Bum! Uitam unde rămăsesem și o luam din nou de la capăt „Tatăl nostru care .....”. Și mergeam. Mergeam. Nu știam unde. De parcă dacă am fi înaintat, s-ar fi terminat terenul trasat cu sângele nostru și am fi fost izbăviți de groaza pieirii, de urletele de durere dimprejur, de ochii deschiși, neclintiți și amenințători ai trupurilor căzute, de mirosul aerului ars. Poate că unii visau cearceafuri curate. Eu îmi doream să ajung într-un loc atât de liniștit, încât să pot auzi din nou ciripitul de păsărele, și unde pământul era uscat, nu băltind de sânge.

(fragment din nuvela 'Sunt Veteran!')

miercuri, 23 februarie 2022

Verificare normalitate

De ceva vreme încoace (mai exact de când locuiam și lucram la Cluj Napoca într-un birou cu colegi care erau cu cel puțin zece ani mai tineri decât mine), am îmbrățișat apelativul maică.

Nu-i bai, că mi-e dat din ce în ce mai mult să folosesc și replica 'pe vremea mea'. Și e bine că unele lucruri evoluează, se schimbă, se înfrumusețează, dar mă găsesc adesea în fața unora care mă lasă fără cuvinte și am nevoie să mă verific că sunt normală.

Cât despre muzică, am din ce în ce mai des momente în care simt nevoia de verificare. Iată ultima care m-a făcut să mă duc repejor să ascult ceva omenește, cum ar fi Bruce Springsteen, de exemplu.

luni, 21 februarie 2022

A rămâne de neclintit


Am întâlnit oameni puternici. Dar am întâlnit și oameni care confundau caracterul puternic cu isteria (asta îmi amintește mereu de celebra replică dintr-un film cu Denzel - cel ce țipă mai tare e cel mai slab). 

Revăzând serialul 'The Wonder Years' (Anii minunați) din 1988 mi-am amintit ce înseamnă, de fapt, să fii puternic:

'Ești norocos dacă există cineva care ți se opune. Așa e în viață. Este ușor să rămâi ferm cu privire la ceva dacă nu există niciun risc.'

duminică, 20 februarie 2022

Cinematografie obligatorie – Miracol, 2021


O tânără se furișează dintr-o mănăstire într-o dimineață și ia un taxi pentru a ajunge la un spital dintr-un oraș mic din România. Lucrurile se complică și apare un inspector de poliție care investighează cu dăruire de ce tânăra nu s-a mai întors la mănăstire.

Mi-a plăcut modul în care regizorul s-a jucat cu câteva cadre, sunete sau filmări panoramice, dar și circularitatea filmului. Vă dezvălui doar atât, apa este un element esențial și vă veți surprinde, poate la finalul filmului sau chiar mai devreme, descoperind indicii și schimbări de planuri subliniate chiar de acest element.

De asemenea, apar uneori în dialoguri cuvinte care dezvăluie ce se va întâmpla mai departe. Fapt care te face să te întrebi despre cum interpretezi, realistic sau mistic?! Scenariul este tare bine scris, și acțiunea te ține în priză deoarece nu poți afla nimic de la început, ci puțin cu puțin. Actorii principali își joacă cu măiestrie rolurile.

Recomand, cu căldură, să mergeți să vedeți filmul Miracol.

miercuri, 16 februarie 2022

Romengleza

Iaca, strâng de o vreme încoace bijuterii pe care le folosim în mediul corporatist, și nu numai.

Prieteni vigilenți îmi arată că și cei care vorbesc engleza se confruntă cu probleme similare. 

Luați și vă amuzați.

duminică, 13 februarie 2022

Seneca – Scrisori către Luciliu


Fragment de luat cu sine:

...

Să știi că-i mare lucru să fii unul și același. Afară de înțelept însă, nimeni nu este același; ceilalți suntem schimbători în fel și chip. Acum îți vom părea cumpătați și serioși, acum risipitori și năuci. Ne schimbăm mereu masca și luăm una contrară celeia pe care-o scoatem.

Prin urmare, impune-ți să te arăți până la sfârșit, așa cum ți-ai propus să te înfățișezi. Fă ca lumea să te poată lăuda, iar de nu, măcar să te poată recunoaște.

...

sâmbătă, 12 februarie 2022

Pricomigdale


Am ajuns azi la Romană și când am trecut prin fața Cofetăriei Casandra, mi-am amintit că sunt luni bune de când n-am mai intrat să-mi cumpăr niște pricomigdale sau o Pavlova cum rar găsești mai bună prin București.

Cum eram în plimbare, Pavlova nu-mi puteam cumpăra, dar pricomigdale da.

Când a venit rândul meu, am cerut 250 de grame de pricomigdale. Doamna drăguță de la casă mi le-a pus într-o cutie. Pentru că mai aveam niște drumuri de făcut, am rugat-o să mi le pună într-o punguță. Doamna le-a pus într-o punguță de hârtie și apoi a insistat să le mai pună într-o punguță de plastic, să nu se sfarâme. Eu i-am mulțumit că este atât de atentă, iar dânsa mi-a răspuns:

- Păi, vă țin minte, sunteți clienta noastră fidelă, cum să nu avem grijă de dumneavoastră!


Și uite așa, cu mască, și după o absență de câteva luni, doamna tot mă recunoștea.

Și mi-am amintit din nou de ce îmi place să mă întorc la unele locuri unde oamenii știu să fie oameni. Momentul a fost la fel de dulce și liniștitor precum pricomigdalele pe care le face cofetăria aceasta. Și nu numai, toate prăjiturile de acolo sunt minunate. Spre deosebire de alte cofetării, explorează, nu se joacă doar cu același tip de cremă pe care îl pun în toate prăjiturile, schimbând doar numele acestora.

Dacă nu le-ați încercat, este cazul. Pricomigdale mai fine n-am mai pomenit până acum. 

sâmbătă, 5 februarie 2022

În mintea ta


În mintea ta nu e loc decât pentru știri bune. Da, singurele care contează. Și îi corectezi constant pe ceilalți, rugându-i să-și filtreze știrile zilnice și doar să-ți povestească despre lucrurile bune. Te-ai săturat de rele. Viața e deja oricum prea scurtă și prea mult rău dospește oricum în ea.

În mintea ta se găsește muzică. Cântece drăguțe care te fac să te miști, să sari în sus de bucurie, să-ți amintești, și să zâmbești și să fii recunoscător pentru ce-ai avut, ce ai și ce vei avea.

În mintea ta, există un vocabular. Unul diferit de cel tradițional; l-ai adunat pe tot în timp ce luptai pentru momente frumoase și ai întâlnit oameni de treabă care nu contenesc în a te uimi cu bunătatea și bunăvoința lor.

În mintea ta…

vineri, 4 februarie 2022

Suntem mai mulți

Am văzut de curând noul spectacol de stand-up al lui Aziz Ansari pe Netflix.

La final, mi-a transmis un sentiment de încântare. Nu sunt singură. Și cred că mai sunt alții.

Și eu am un telefon cu clăpiță (l-am schimbat pe gălbejor cu unul roșu cu clăpiță) și mă bucur de viața fără smartphone.

Citându-l pe Aziz:

‘Simți că-ți recapeți controlul asupra minții tale și că ceața se ridică. Poți ajunge oriunde ai nevoie să mergi, doar trebuie să-ți faci temele bine de acasă și să-ți notezi indicații cum să ajungi acolo.’

joi, 3 februarie 2022

E destinul

Nu am să mă lansez aici în declarații dacă mă încrez o' nu în destin. 

Dar mă bucură tare să descopăr lucruri mici care îmi arată constant că-s norocoasă. 

Iaca, mi-am amintit din nou!

marți, 1 februarie 2022

Vine primăvara!

Soțul meu își ia și el rolul în serios de reporter. A surprins o minunăție de cățel în timp ce se plimba cu stăpânul lui.

Și voi citiți în mersul lui că vine primăvara?