Pages

vineri, 30 iunie 2023

Educație amoroasă


O doamnă mai în vârstă o întreabă pe o fetiță, care e împreună cu mama și sora ei, când s-a îndrăgostit prima dată. Fetița are în jur de zece ani, o privește pe doamnă înțelegând clar ce o întreabă, buzele i se mișcă ușor, însă imediat se întoarce și o privește pe mamă. Apoi, se întoarce complet transformată către doamnă și dă din umeri, fără să zică nimic.

Doamna continuă – eu m-am îndrăgostit prima dată când aveam șase ani, era un băiat de la grădiniță. Eu cred că la vârsta ta te-ai îndrăgostit deja prima dată. Dar dacă nu vrei să spui, nu-i nimic. E frumos să te îndrăgostești!

Liniște.

Mama, serioasă, rece și ridicând ușor bărbia, spune fără să se uite nici la fată și nici la doamnă – să ții minte! Tu nu te îndrăgostești, ei se îndrăgostesc de tine.

joi, 29 iunie 2023

Doru

Bag seamă c-am avut o serie întreagă de oameni să mă inspire să inventez cuvinte. 

Doru Octavian Dumitru este sigur unul dintre ei.

miercuri, 28 iunie 2023

Steluțe

E vară și e cald.

Dar asta nu m-a oprit să aprind o steluță de brad. Da, știu, nu e nici bradul împodobit. L-am strâns la finalul lunii martie. Nu reușesc niciodată să mă mobilizez să-l strâng prea repede după ce trec sărbătorile de iarnă.

Am aprins steluța de brad. Pentru că așa am vrut și pentru că nu e nimic rău să-ți oferi din când în când o bucurie. Fie ea și excentrică.

Să ne bucurăm, zic!

marți, 27 iunie 2023

De gândit

Fiecare problemă conține propria soluție.


N-am emis eu propoziția de mai sus, ci un personaj din minunatul serial 'The Wonder Years'.

vineri, 23 iunie 2023

Filosofie irlandeză


Traducere din limba engleză:


Există doar două lucruri pentru care trebuie să te preocupi – dacă ești sănătos sau nu.

Dacă ești sănătos,

Atunci nu ai de ce să te îngrijorezi.

Dacă nu ești sănătos,

Există două lucruri pentru care trebuie să te îngrijorezi.

Fie te faci bine, fie mori.

Dacă te faci bine,

Nu ai de ce să te îngrijorezi.

Dacă mori,

Există două lucruri pentru care trebuie să te îngrijorezi.

Fie mergi în Rai fie mergi în Iad.

Dacă mergi în Rai,

Nu ai de ce să te îngrijorezi.

Dar dacă te duci în Iad,

Vei fi atât de ocupat să dai mâna cu prietenii tăi încât nu vei mai avea timp să te ÎNGRIJOREZI!

marți, 20 iunie 2023

Slavă Cerului pentru Artă!

Am fost aseară la concert Ada Milea din cadrul festivalului Undercloud.

Dacă nu i-ați văzut niciodată performând pe Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu și Cristi Rigman, iaca o recomandare să mergeți să-i vedeți.

Te prind atât de ușor în spiritul lor ludic că aproape nici nu-ți dai seama că nu ești și tu pe scenă și cânți și dansezi și râzi și oftezi și apoi mai râzi un pic.

Am plecat de la spectacol cu un sentiment profund de liniște și stare de bine. Trăiască arta!

marți, 13 iunie 2023

Abordare sănătoasă


Circulă de prea multă vreme și sunt sigură că nu-s eu singura sau prima care vrea să înfiereze următoarea replică – mă simt la muncă precum acasă.

E greșită replica aceasta în atât de multe feluri încât mă întreb dacă-s eu în măsură să explic corespunzător de ce. Dar voi încerca.


1. Dacă vrem să fim sănătoși (fizic și psihic) trebuie să învățăm să punem barieră între viața profesională și cea personală.

Da, îmi veți spune că mie mi-e ușor să fac afirmația aceasta pentru că nu-s nici director de firmă sau manager cu responsabilități care atârnă de gâtul meu. Dar dacă alegem să vedem mai încolo de funcție, vom înțelege că fiecare job este stresant în felul lui, că presupune surmenaj și că fiecare om își duce războaiele lui încercând să facă ce știe el mai bine și cât poate el mai bine.

Faptul că vrei să pui o barieră între viața personală și cea profesională nu ar trebui blamat. Deși îmi amintesc clar din experiență și mai știu că încă există (și vor exista) colegi și manageri care se uită doar la cât vii și când pleci de la muncă și cam atât. Dacă stai peste program, este semn că ești un om responsabil, care se dedică firmei în care activează. Sigur, urgențele ar trebui onorate, dar există și aici responsabilitate de ambele părți și trebuie făcută o distincție clară cu privire la cum se recunoaște o urgență.

În rest, omul trebuie încurajat să își ia timpul necesar (la care este îndreptățit conform legii) pentru a se deconecta (recomand cu tărie să vă deconectați și de la ecrane – mai mari și mai mici) și a petrece timp liber pentru a-și încărca bateriile. Mi-amintesc și acum de cineva care considera că doar dacă ai copii ești îndreptățit să nu stai cu orele peste program, în rest n-aveai scuză să nu rămâi (chiar dacă toate sarcinile din ziua respectivă fuseseră duse la bun sfârșit sau îți începusei programul mult mai devreme decât restul echipei).

Și încă un lucru, creierul nu se deconectează automat la momentul încheierii programului de lucru. Este nevoie de timp și exercițiu să-ți instruiești creierul să se deconecteze. Și chiar după ce ai reușit să faci asta, creierul încă mai toarce deși nu mai efectuezi sarcini de lucru. De aceea, dacă ești ca mine, te găsești alergând prin casă seara sau noaptea târziu sau dimineața devreme luând notițe despre sarcini de lucru.


2. Nu se pune egal între familie și muncă.

Mama nu te-a plătit niciodată. Bine, poate doar dacă ai ajutat-o cu niște treburi prin casă și a încercat să-ți servească lecția despre valoarea banului. Revin, între familie și muncă nu se pune niciodată egal. Dacă da, este semn clar de relație disfuncțională.

Sigur, poți fi norocos să ai parte de colegi care-ți devin apropiați și cu care să păstrezi relații de prietenie peste ani și ani (și eu mă număr printre norocoșii ăștia, care au avut parte de colegi care mi-au rămas prieteni peste timp și locuri de muncă). Dar asta nu trebuie să fie o regulă. Când cauți de muncă, nu-ți cauți parteneri de ieșit la pizza sau jucat squash. Nu, cauți un loc de muncă unde să-ți poți pune la bună folosință abilitățile, să înveți lucruri noi și să legi relații de muncă prin care să simți că te dezvolți.

Nu vreau nici să se înțeleagă că mă caracterizează un punct de vedere mercantil – dau cât îmi dai și aia e. Dar cred că ar trebui rediscutate modalitățile în care ne exprimăm (și nu numai despre muncă) și cum ne raportăm la noi, la viața profesională și personală.

Cum poți verifica dacă ai o barieră sănătoasă între viața profesională și personală? Întreabă-te cât de prezent te simți în momentul curent.

 

Consider că este important să înțelegem cum ne poziționăm, ce căutăm de la un job și ce ne dorim și de la noi și pentru noi înșine pentru a trăi sănătos (iar aici nu folosesc cuvântul sănătate pentru a instiga la consumul de legume și fructe, dar este la fel de important să avem o abordare sănătoasă și realistă despre cum ne gândim la noi ca oameni aflați în câmpul muncii).

luni, 12 iunie 2023

Arborele, de Emilia Muller

Am scris textul de mai jos în urma unui îndemn. Venise la fix, tocmai remarcasem (din nou) că Nepot crește și mă găseam pierdută pe gânduri. Orice îndemn să scrii e bun. Dacă-l căutai, l-ai găsit.


Arborele

Se spune că trăirile n-au corp. Dar poate că au suflu.

Eu n-am înțeles niciodată ce înseamnă melancolia până să devin tată. În primii ani de viață ai băiețelului meu, am trăit la limita oboselii și fricii. Când ești de capul tău, nu ai nevoie de prea multe, dar când devii responsabil pentru existența cuiva care nu este în stare să se ocupe de el însuși, corpul tău devine o gazdă pentru un ciudat tip de arbore care are rădăcina în burta ta, iar restul de ramuri s-au întins peste tot prin corpul tău, de la degetele de la picioare până la creștetul capului. Și astfel înveți că tot ce credeai tu despre frică a căpătat, între timp, alte valențe. Iar, în plus, toate fricile de până atunci par să se fi strâns într-una singură – aceea că un pericol poate să vină peste copilul tău. Începi să fii una cu frica deoarece ea este în tine și circulă cu o rapiditate grozavă dintr-o parte în alta a corpului tău prin ramurile arborelui care vibrează, iar rădăcina (stomacul tău, adică) se strânge, de parcă doar făcându-se mai mică își poate asigura existența.

Când băiatul meu a devenit școlar, eram atât de mândru încât nu-mi mai puteam încape în piele; la propriu, simțeam cum ramurile se întind, iar rădăcina crește precum o pâine la dospit. Timpul trecuse atât de repede încât, privind înapoi, realizam că nu m-am bucurat pe măsură de momentele din copilăria mică sau când l-am auzit vorbind prima dată. Sau de momentul în care mi-a zis tată. Tu știi că ești și știe și copilul că ești, dar atunci când o auzi din gura lui pentru prima dată este ca și cum ai fi avut zeci de ani urechile înfundate, iar glăsciorul lui nu numai că le-a desfundat, dar te-a făcut să trăiești o muzică pe care credeai că vorbitul nu o poate cuprinde. Pierdut în lecții, în rezolvat mici dileme, dus sau luat de la meditații sau diverse cursuri, nu prea realizezi că totul începe să prindă viteză, de parcă cineva ar rostogoli la vale un bolovan. Și mergi așa, în virtutea inerției, suprins din când în când de lucrurile pe care le-a învățat sau le face copilul tău.

Când a intrat a liceu, deja știam că sufăr de melancolie. Îl priveam zi de zi și în fiecare seară mi se părea schimbat față de cum era dimineața. Adesea, încercam să nu mă uit prea atent să nu fiu nevoit să recunosc că ce făceam era să caut urme ale trăsăturilor lui de bebeluș. Uneori, aveam senzația că se schimbă chiar de două ori într-o zi, iar vocea lui în plină schimbare întreținea această senzație. Arborele dinăuntrul meu se micșorase puțin, nu mult, dar suficient cât să-i lase loc adolescenței să-și facă meandrele și să nu-l sufoce cu reproșuri sau învățăminte pentru care urechile lui nu erau mereu pregătite.

M-am bucurat când băiatul meu a devenit student. Și viața se gătise cu țol festiv pentru el, prezentându-i cu fast toate minunățiile la care putea accede odată cu atingerea vârstei de adult. Oricine, la vârsta lui, n-avea cum să nu se lase fermecat, iar viața își juca frumos rolul ei de a-l îmbia precum o făceau, în vremuri străvechi, sirenele cu marinarii. Viața devenise o sirenă care cânta un cântec irezistibil. Deși acesta este un alt fel de cântec, care n-are ritm melodic și nici vreun scop obscur. E doar viața, această mișcare inevitabil înainte, fără a avea vreodată posibilitatea să te întorci înapoi. Acum, îmi vedeam băiatul mai rar și de fiecare dată când venea în vizită, ramurile-mi dădeau pe afară, chiar dacă în scurtă vreme aveau să se strângă la loc. Mă dureau așa de tare absența lui și trecerea timpului nemilos. E-n legea firii îmi spusese și mie tata; tinerii să crească, iar bătrânii să-mbătrânească. Târziu descoperi că ai făcut deja pace cu asta, că oricum nu te poți opune, că nu poți face nimic pentru a opri timpul să treacă. Așa că adesea îmi petreceam prezentul visând la trecut. Înveți rapid să faci asta când te doare prea mult faptul că ce ai trăit odată nu se va mai repeta. Iar cel mai mic lucru te poate arunca într-o furtună de nisip din care înveți să ieși nevătămat de abia după mai multe încercări. O marcă de dulciuri sau de îmbrăcăminte, un cuvânt pe care știi că-l pocea copilul tău pe când era mic, o poză, un fost profesor de-ai lui, un amic de-ai lui, de fapt, aproape orice te poate arunca într-o sufocantă îmbrățișare numită melancolie. E dulce și creează dependență îmbrățișarea aceasta, și e periculoasă pentru că îți dă sentimentul că ești îndreptățit să cauți să retrăiești acele momente, când de fapt ar trebui să încerci să rămâi prezent, să-ți creezi noi momente frumoase care să se transforme în amintiri la care să visezi când te încearcă dorul. Dar doar atât, să visezi.

Pentru părinți, când copilul se mută de acasă, viața pare să se gătească mai puțin, să fie mai puțin fermecătoare decât pentru cei proaspăt plecați la drum. E ca și cum ai încerca să refaci un ghem de lână care s-a desfăcut aproape până la capăt. Încerci să-l readuci la condiția inițială, strângi tare când înfășori firul la loc, însă ghemul nu mai ajunge la aceleași proporții pe care le avea înainte. Unii se încăpățânează să refacă strânsoarea de mai multe ori, iar cu fiecare încercare strâng firul mai tare și mai tare, crezând că pot reface ghemul precum era înainte să se desfășoare; alții se opresc după prima sau primele încercări, simțind amar nedreptatea, dar fiind conștienți că nu pot face mai mult de atât și găsind alinare în faptul că au putut cel puțin înfășura ghemul. 

În ziua în care s-a căsătorit, a fost prima dată când am simțit că fața mea s-a schimbat într-o mască. Eram fericit, cum să nu fiu, doar se însura băiatul meu?! Dar ramurile din partea stângă a arborelui din mine se strânseseră, de parcă ar fi vrut să-mi protejeze inima de vreun pericol. Nimeni nu-ți spune că cel mai dificil lucru când ești părinte este să afli că nu mai ești util, sau suficient. Băiatul meu nu mai avea nevoie de mine; bine, nu la fel precum avusese nevoie întreaga lui viață de copil. Deși oare cresc vreodată copiii în ochii părinților?! Când ești copil, vrei ca părinții tăi se te vadă adult. Eu știu, de pildă, că mi-am dorit ca tata să mă vadă om mare, capabil să am grijă de mine, dar și de alții. Abia acum înțeleg de ce se lăsa atât de greu convins. N-avea legătură cu mine, ci cu el. Privindu-mi băiatul alături de aleasa lui, mă încerca o senzație stranie de dedublare, a lui. Acest bărbat înalt, sigur de sine, zâmbitor și emoționat avea în stânga lui pe băiețul meu. Al meu! Ah, când vorbim cu alți oameni despre copii, al meu este singurul lucru pe care-l spui și care rămâne identic peste ani; indiferent de ce se schimbă pe lângă tine sau cu tine, acesta este alinul care vindecă dorul și îți dă putere să mergi mai departe. Băiețelul meu încă era acolo, iar în mintea mea de părinte, chiar dacă îl auzeam pe adultul făcând prezentări nuntașilor, eu auzeam vocea băiețelului, cerându-mi cocozată, precum îi spunea el când era mic la cozonac.

Oare la fel priveau scena și părinții fetei, găsind-o în femeia zâmbitoare pe fetița lor mică?! N-am îndrăznit să întreb. Pesemne că unele lucruri sunt menite să rămână învăluite în mister. Mai bine să nu le știm chiar pe toate. Răspunsurile ar putea să doară sau să dezamăgească. Ori este suficient de multă dezamăgire în lumea asta ca să ne-o mai provocăm și noi. 

 

Azi nu mai am rădăcină. Și nici ramuri. M-am contopit cu natura și cred c-am devenit suflu. Dar băiatul meu .... băiatul meu are acum rădăcină, la rândul lui, iar ramurile lor cresc atât de frumos!

duminică, 11 iunie 2023

Groapa Marianelor – Jasmin Schreiber


Aceasta nu-i o carte tocmai ușor de parcurs. Dar scriitura măiastră (la fel cu traducerea) te ține prins și mergi mai departe. De fapt, răzbați ca și cum acei unsprezece mii de kilometrii nu-s nici întunecați și nici lipsiți de aer sau de toți monștri (închipuiți și neînchipuiți), dintre care cel mai temut îl constituie învinovățirea.

Viața merge mai departe. E poate una dintre cele mai urâte constatări pentru cineva care a pierdut o ființă dragă. Și nimeni nu trebuie să vină cu recomandări cu privire la ce este de făcut. Fiecare știe cel mai bine pentru el, iar de nu își va găsi propria cale. Toleranța și bunăvoința sunt singurele de care avem nevoie. În orice situație!