Pages

luni, 22 martie 2021

'Aventuri de excursionist/ Adventures of Tourists'


Am mers la librăria Humanitas Kretzulescu în căutarea unor cărți de adăugat la lista mea de citit. Înainte de a intra, soțul meu chiar mă întrebase dacă mai am cărțile mele prin librării. I-am răspuns că nu prea cred că le voi găsi.

Am trecut, inevitabil, pe lângă raftul de cărți în limba engleză. Dar nici bine n-am ajuns la colțul dedicat scriitorilor români traduși în limba engleză că mi-am recunoscut unul dintre copii. Mare mi-a fost bucuria, nu vă mint. Mai ales că anul acesta se vor împlini patru ani de la lansarea ediției bilingve a Aventuri de excursionist/ Adventures of Tourists’.

De nu aveți drum la librărie, cartea o puteți comanda de aici.

duminică, 21 martie 2021

Copacul meu

(autorul imaginii)

Se spune că fiecare om își poate găsi alinarea și reprezentarea personalității sale într-un copac.

Copacul meu este Copacul Călătorului. L-am descoperit pe când am fost să vizitez Grădina Botanică din Cluj Napoca și mi-a plăcut tare.

Copacul tău care e?

sâmbătă, 20 martie 2021

Odă poeziei

Celor însetați de poezie, un alin:

‘…

S-a acreditat multă vreme ideea că cititorul este prost.

Cititorul este deosebit de atent. Niciun scriitor nu scrie pentru proști. Scriitorul scrie numai pentru egalii săi.

...’

joi, 18 martie 2021

Reziliență


Ne plac poveștile de succes. De fapt, în general, aplecăm urechile doar la povești de succes. Iar asta pentru că ne ajută să ne poziționăm, inconștient, într-o poziție favorabilă cu privire la problema pentru care am dori rezolvare ori succes.

Uităm, însă, adesea că succesul nu vine pe tavă. Succesul nu are legătură cu cât de bine te prezinți, cât de bine prezinți proiectul pe care îl dorești încununat de succes, câtă experiență ai, ce impact va avea și cât va dura acel impact după lansarea proiectului, dacă ești cunoscut sau nu, dacă aduci ceva nou și revoluționar pe masa deja plină de proiecte similare, dacă ești credibil în rolul tău de inițiator/ susținător al proiectului etc.

 

De fapt, succesul are legătură cu toate cele de mai sus. Cumva, ele trebuie să se găsească pe aceeași axă, în același timp. În plus, trebuie să fii dispus să primești răspunsuri descurajatoare, refuzuri și să insiști. Iar adevărul este că odată ce aceste criterii sunt îndeplinite, succesul poate să nu ți se întâmple. Iar aici intervine norocul, pe care nimeni și nimic nu-l poate influența.

 

Există atât de multe cazuri în care oamenii au îndeplinit criteriile de mai sus, însă șansa nu a fost de partea lor. Iubesc să citesc exemple încurajatoare de ‘oameni de succes’ ori ‘proiecte de succes’. Dar după ce termin de citit, realizez că mai este vorba despre altceva. Ceva ce nu apare neapărat în aceste interviuri sau relatări.

 

Vă dau un exemplu simplu – J. K. Rowling. Ei bine, scriitoarea aceasta este exemplul dat cel mai des când vorbim despre reziliență. Manuscrisul Harry Pottter’ a fost refuzat de douăsprezece ori înainte de a fi acceptat pentru publicare. Oare ați încercat să propuneți un proiect de mai mult de două ori?!

 

Eu da. Și este tare greu să faci față refuzului sau unei explicații atât de rizibile încât uneori ai prefera să nu fi primit niciun răspuns. Dar douăsprezece refuzuri constituie mult de îndurat. Ei bine, asta este o adevărată dovadă de reziliență. Partea tristă este, însă, că pentru fiecare poveste de succes de tipul celei trăite de J. K. Rowling există sute, poate chiar mii de exemple de scriitori care nu au avut parte de același deznodământ. Chiar dacă au dat și ei dovadă de reziliență.

 

Așa că revin asupra ideii importanței șansei în cazul unui proiect. Și nu vă voi vorbi despre rune, căci nu mă pricep deloc. Dar da, chiar cred că șansa poate face diferența.

Iar pentru șansă avem nevoie să demonstrăm reziliență. Ajutându-mă de inspiraționalele mele, redau mai jos citatul din Rocky:


“Lumea aceasta nu este plină doar cu lucruri bune. Este un loc în care se găsesc răutăți și oameni afurisiți, care te vor îngenunchea și vor încerca să nu te lase să te ridici, dacă le permiți. Tu, eu sau oricine altcineva nu te va lovi la fel de tare precum viața. Iar esența nu este despre cât de tare ești lovit; este despre cât de tare ești lovit, însă continui să mergi înainte.”

Rocky Balboa în Rocky, 1976

 

Așadar, secretul este să insistați și să insistați. Luați o pauză, iar apoi insistați din nou. Poate șansa se lasă mai ușor prinsă într-o nouă încercare.

Iar la inspiraționalele mele mai adaug azi unaNu mor caii când vor câinii!

joi, 4 martie 2021

'Dacă te-aș fi înțeles, oare aș mai fi avut expresia asta pe fața mea?' - Alan Alda


Experiențe nefaste la dentist? Ei bine, cu toții le-am avut. Singura diferență dintre noi și Alan Alda este că el a decis să se folosească de una dintre aceste experiențe pentru a construi unele plăcute. Această carte este un ghid simplu de parcurs pentru cei care își doresc mai mult de la ei înșiși și de la relațiile în care se implică, dar și în comunicarea cu ceilalți.

Soluția rezidă în abilitatea de a expune lucrurile într-o manieră simplă și mi-a plăcut tare mult că pe tot parcursul acestei cărți această idee revine în buclă. Bineînțeles, însoțită de ideea că trebuie să avem în vedere să ne adresăm pe înțelesul oamenilor cu care interacționăm (și aici mă refer la vocabular, experiență).

Mi-am luat notițe pe când citeam și mai jos veți găsi lecțiile cu care doresc să încununez citirea acestei cărți. Aruncați un ochi peste ele, poate vă sunt de folos și vouă.

“Comunicarea este uneori caracterizată și de interacțiuni în care nu se folosesc cuvintele.”

“Responsabilitatea reușitei transmiterii mesajului către receptor îi revine persoanei care vorbește, și nu persoanei care ascultă.”

“Comunicarea funcționează doar în cazurile în care înțelegi despre ce îți vorbesc.”

“Fiți atenți la ce sunteți atenți.”

miercuri, 3 martie 2021

Ziua internațională a scriitorilor


Astăzi e ziua internațională a scriitorilor. N-am știut inițial, bineînțeles. Dar am oameni dragi care țiu să fiu informată. În plus, am primit și urări de cititori. Și anume, cât mai mulți.

Mi-am zis că e musai să îmi fac un selfie cu drăguțele mele. De voiți a-mi citi lucrările, le găsiți online. Iaca aici un link, printre multele.