Pages

duminică, 27 noiembrie 2022

Oameni de treabă (2022)


După ce ai văzut filmul ‚Oameni de treabă’, rămâi ușor pe gânduri și te întrebi dacă ai înțeles toate simbolurile. Un lucru e cert, filmul începe și se termină cu o găină în prim plan care are ea mai multe simboluri, dar cel mai important este că reprezintă inocența și curajul de a lupta pentru ea.

Când la final Ilie, jucat admirabil de către Iulian Postelnicu, intră-n apă mi-am amintit de povestea despre blajini pe care o spusese mai înainte unui copil.

E foarte frumos suprinsă toată frământarea pe care o resimte Ilie când află că lucrurile și oamenii din satul în care lucrează drept șef de post de peste douăzeci de ani sunt diferite de cum le vedea el. Aș spune că nu e neapărat violența la care e martor un imbold, ci însăși felul în care se poziționează el față de lume. Și sunt câteva momente în film în care îl cunoaștem pe Ilie altfel decât ca pe un polițist, căci apare sublim de vulnerabil și uman.

Un umor negru face povestea mult mai credibilă, în același timp potențând gravitatea situațiilor. Dar curajul pare să fie un alt personaj, care-și ivește pe alocuri capul încercând să se afirme.

Mergeți să vedeți ‚Oameni de treabă’, atât vă spun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu