Pages

sâmbătă, 16 septembrie 2023

Cum să devii disciplinat


Cred cu tărie că multe obiceiuri folositoare pot fi deprinse. De exemplu, să reușești să faci diferența dintre timpul personal și timpul de lucru e important. De fapt, aceasta este cea mai importantă lecție despre disciplină pe care mi-am însușit-o și care, din păcate, nu se găsește pe lista lucrurilor importante de învățat.

Nu trebuie să ajungi la burn-out ca să începi să iei măsurile necesare. Consider că o organizație sănătoasă face din când în când curățenie și e atentă să aibă manageri responsabili, orientați nu numai către rezultate, dar și asupra oamenilor și care înțeleg că nu trebuie să intre cu picioarele acoperite de cizme de cauciuc în stabilitatea emoțională a angajaților și în timpul lor personal.

 

Am întâlnit companii care aveau echipe dedicate plângerilor pe motive etice și profesionale, dar mărturisesc că activitatea lor mi s-a părut mai mult de umplutură. Curățau pe alocuri și pe la margini, fără să intre cu adevărat în miezul problemei. Tocmai de aici mi s-a adunat greața despre eternele workshopuri despre valorile unei organizații. Când cei care prezintă valorile sunt tocmai cei care fac un spectacol din a arăta cum driblează ei regulile și principiile pentru că sunt manageri, ce încredere să mai ai că organizația își înțelege propriile valori sau chiar le respectă?

Mai exact, nu poți cere onestitate de la oameni când tu, ca organizație, oferi fățărnicie.

 

Ce legătură au principiile sau valorile cu disciplina? Ei bine, au. Iar când procedurile sunt clare sau constant actualizate să reflecte mersul lucrurilor și angajații se vor simți mai bine, mai puțin stresați de elementul surpriză care poate destabiliza un întreg proiect.

Am avut noroc de oameni care m-au învățat importanța disciplinei. Tata, de exemplu, este cel care m-a învățat cât de important este să ai un loc anume pentru un obiect, ca atunci când îl cauți să nu răscolești întreaga casă, ci să te duci cu ochii închiși să-l iei de acolo’.

 

De curând, vorbind despre ședințe, am realizat că felul meu de a fi la obiect și a mă exprima concis l-am dezvoltat cu precădere pe când mă găseam într-o echipă minunată de marketing în care am activat acum câțiva ani. Când am aflat că urma să avem o ședință săptămânală cu echipa extinsă pentru a avea o perspectivă clară asupra tuturor proiectelor, mi-am dat ochii peste cap. Asta și pentru că tocmai ce ieșisem dintr-o ședință care avea loc o dată la două săptămâni și care trebuia să dureze 40 de minute și ținuse două ore și jumătate. Însă noua ședință n-a fost deloc o pierdere de timp și foarte rar am depășit timpul alocat, iar atunci doar cu cinci sau zece minute. Fiecare participant era încurajat să-și expună pe scurt ce avea de zis și apoi treceam la următorul; iar cine avea nevoie de ajutor, primea cel puțin niște indicații.

 

Ce e de făcut

Pentru mine, disciplina înseamnă în primul rând claritate. Dacă nu ai lucrurile clare, nu ai cum să te organizezi. Mai jos, am enumerat ce cred eu că trebuie avut în vedere pentru a crește nivelul de disciplină.

 

Fă ordine

Un prim pas spre a deveni disciplinat este să faci puțină ordine – să afli prioritățile, să ai o idee cât de cât clară despre unde vrei să ajungi. Aș recomanda chiar și ordinea pe birou sau în laptop.

 

Pune întrebări

Am crezut, greșit, că rolul meu de executant ar fi doar să execut, să nu pierd timpul managerului cu prea multe întrebări. Dar, adesea, câștigi mai mult dacă iei puțin timp și îi adresezi întrebările necesare managerului. Ce pare timp pierdut folosit pentru clarificarea unor sarcini de lucru, se va dovedi de neprețuit pe durata sau la finalul proiectului. Nu te teme, pune întrebări. Managerii responsabili și care-și doresc ca proiectul să avanseze (pentru că știu din experiență că-s suficienți care nu, dar nu-ți spun nimic și te pun să refaci în van slide-uri de PPT, culori din vizualuri, culoarea unor căsuțe din tabelul Excel etc… pentru că imaginația n-are limite când sunt unii hotărâți să-ți piardă timpul aiurea) înțeleg că lucrurile trebuie clarificate pentru o bună desfășurare a sarcinii, dar și că ești motivat să înțelegi toate aspectele importante.

Experiența te va ajuta să fii proactiv și să pregătești întrebările din timp.

 

Rămâi concentrat

Când pui întrebări, asigură-te că rămâi concentrat asupra informației pe care vrei s-o primești. Unii, pur și simplu, nu se pot abține să nu deschidă paranteze când vorbesc. Adesea, o fac totalmente nevinovat. Alții, însă, sunt conștienți de asta, nu dețin răspunsul și încearcă să-și cumpere timp. Tu rămâi concentrat asupra scopului întrebării tale și nu te teme să insiști să primești răspunsul la întrebarea ta. Managerii responsabili vor recunoaște când nu au o informație și vor reveni către tine de îndată ce o obțin pentru că înțeleg că fără acea informație tu nu poți livra corespunzător o sarcină de lucru/ un proiect.

 

Învață din greșeli

Imediat după, analizează unde ai greșit, ce ai omis din vedere, ce informații ți-ar fi trebuit sau ce persoane ar fi trebuit să implici (uneori, este tare greu să ceri ajutorul, dar, din fericire pentru noi toți, există oameni care o fac cu bucurie și pe care te poți baza – cinste vouă, vă știți voi foarte bine cine sunteți!).

 

Fă un plan

Nu trebuie să fie unul elaborat, însă un plan cu principalele acțiuni (pentru a urmări cu ușurință unde te găsești, iar dacă sunt întârzieri să poți lucra la reașezarea priorităților) te va ajuta foarte mult.

 

Anticipează

Că vorbim de lucruri sau oameni (de la care ai nevoie să primești informații) care îți pot da proiectul peste cap, este bine să arunci din vreme un ochi asupra planului și să anticipezi unde ai putea să ai probleme.

 

Documentează

Există două tipuri de documentări pe care le folosesc și la care nu pot renunța, orice ar fi. Prima are legătură cu prezentul, iar cea de-a doua cu viitorul.

 

Despre prezent

În cazul în care apar întârzieri sau modificări ale elementelor inițiale, notează-ți starea de fapt, însoțită de data nouă la care trebuie să livrezi ceva (ai aici câteva indicații despre cum să te organizezi).

 

Pentru viitor

Dacă lucrurile au mers bine, notează-ți pentru viitor pașii pe care i-ai urmat (mai ales dacă este un proiect la care lucrezi regulat). Dacă ceva n-a mers, notează-ți (indiferent dacă vei mai lucra sau nu la un proiect identic, s-ar putea ca informațiile de acolo să te ajute pentru un alt tip de proiect (pe scurt, e un fel de a învăța din greșeli).

 

 

Ca orice deprindere, disciplina nu se învață peste noapte. Luați lucrurile pas cu pas, de preferabil cei prezentați mai sus, iar odată cu efortul susținut veți remarca avantajele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu