Pages

joi, 7 octombrie 2021

Cum să fii organizat


Tata m-a cadorisit cu multe vorbe de duh. Unora dintre ele, îmi pare că le crește valoarea cu cât trece timpul.

Mi-amintesc cât de mult insista, pe când eram copil, să nu las un lucru aiurea, ci să încerc mereu să-i găsesc un loc și să mă țin de el.


Dacă te obișnuiești să pui un lucru la locul lui, tare mult are să te ajute pentru că te poți duce și cu ochii închiși să-l iei de acolo.

 

Și așa este. M-am ghidat după vorba lui și mi-a fost de mare folos.

Cred că așa am început să-mi dezvolt abilitățile de organizare. Prin a respecta acest sfat simplu, dar care duce la obținerea eficienței. Apoi, am simțit nevoia clarității și definirii. Nevoie pe care încerc să mi-o satisfac mereu în relații profesionale, dar și personale.

Dacă lucrurile nu sunt clare și bine definite pentru niciuna dintre părți (sau chiar doar pentru una dintre ele), apare impasul. Iar impasul nu se depășește niciodată doar cu efortul uneia dintre părți.

O vreme, când se vorbea despre organizare, musai se introducea elementul de multitasking. Aproape că nu era un interviu de angajare în care părțile (intervievator sau intervievat) să nu facă vreo referire la acest magic element.

Din fericire pentru noi toți, între timp, s-a descoperit că multitasking-ul nu este neapărat o chestie fericită. Iar, de fapt, creierul uman nu se poate concentra decât la o singură sarcină, și prin multitasking se sacrifică eficiența și performanța. Indiferent de țara din care provin cercetătorii care au făcut această descoperire, sunt mândră de ei și îi susțin.

 

Până la urmă, adevărul despre multitasking pe care americanii (scriu americani pentru că despre bannerele lor am auzit prima dată) îl puseseră pe bannerele de pe autostrăzile lor – Don’t text and drive (Nu trimiteți sms-uri în timp ce conduceți!)! – ne-a fost mereu la îndemână, însă ne-a fost greu să-i dăm crezare.

 

Trucuri pentru o bună organizare

 

Ia notițe.

E bine să-ți notezi cam tot ce crezi că este important. Dar să iei aminte că este ceva în felul în care reținem informația, iar atunci când lucrurile nu ne sunt clare, creierul are tendința să completeze de la el spațiile goale sau neclare.

Așadar, atenție și la cum îți iei notițe.

Mie îmi place Word-ul. Foarte mult. Și îmi iau notițele în Word. Însă colege și prietene folosesc tot felul de aplicații. Important e să găsești ceva în care să te simți confortabil să iei notițe.

 

Metoda calendarului.

Obișnuiește-te să-ți faci notițe din sarcinile de făcut într-o manieră ascendentă. Adică, să începi cu sarcina de făcut mâine și să continui cu cele de făcut peste două zile, peste trei zile și așa mai departe. Nu uita să incluzi data. Așa n-ai cum să uiți să faci ceva.

De exemplu:

05.02 – de semnat documentul X.

 

La finalul zilei, eu șterg notița respectivă pentru a putea urmări mai ușor sarcinile din zilele următoare. Sau puteți alege să le ștergeți pe toate de îndată ce s-a încheiat ziua de lucru.

Dar, în cazul în care nu am putut finaliza o sarcină, o mut în cadrul unei alte zile.

 

Vă doresc inspirație și bună organizare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu