Nu m-a preocupat niciodata sa invat sa gatesc, iar mama a
renuntat probabil la ideea de a ma invata chiar ea atunci cand a vazut ca tai
cartofii ‘cu sapa’. Si n-am dezamagit-o. Aproape niciodata. In afara de omleta,
ceai si cartofi prajiti (care chiar daca sunt taiati ‘cu sapa’ sunt foarte
gustosi), cam toate incercarile mele au dat gres.
Acum cateva zile am incercat sa gatesc prima data linte
rosie. Nici macar nu auzisem despre ea pana atunci, insa vazand-o in magazin am
fost asa de sigura ca voi crea un preparat gustos incat am chemat si un
musafir, sa guste si si sa mi se duca vestea de gospodina cat mai departe. Dupa ce am fiert-o cam 20 de
minute, alaturi de telina, usturoi pisat si patrunjel, mancarea (caci as
jigni-o s-o numesc linte) arata ca si cum niste chipsuri fusesera pisate si
facute piure. Dar gustul intrecea toate asteptarile. Alea rele. Miloasa din
fire, am cedat la primele strambaturi ale musafirului la momentul mestecarii
‘mancarii’. Iar eu, recunosc, mai mult de doua imbucaturi n-am putut onora.
Acum m-am linistit pentru o vreme si nu voi veni prea
curand cu idei noi pentru gatit. Simt momentan chiar si o usoara aversiune la
piure cand ma gandesc la aspectul ‘mancarii’. Dar imi va trece. Am reusit eu sa
trec peste momentul in care am facut gogosi. Altii, nu. O prietena inca isi mai
aminteste cat de ‘tari ca piatra’ erau. Si nici macar nu ne pregateam pentru
sorcovit.
E bizar ca se intampla asa pentru ca totusi ca mi-au fost
oferite sanse. Am primit un aragaz de jucarie pe cand eram la gradinita. Ce
semn mai elocvent ca aveam sa fiu o maestra in ale gatitului ?! Si tot pe
atunci ma strecuram in bucatarie, la tanti Gina, si stateam pe langa ea,
urmarind-o cand gatea. Era intelegerea noastra secreta de a ne oferi ajutor in
mod reciproc. Dansa ma ajuta sa-mi treaca supararea ca m-au lasat parintii
dimineata la gradinita si ma asigura ca ei aveau sa se intoarca seara, dupa ce
ieseau de la serviciu, sa ma ia acasa. Iar eu supravegheam atent in timp ce
dansa taia ceapa si bateam cu piciorul ritmul cantecului pe care il ingana ca sa
iasa mancarea mai gustoasa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu