Pages

luni, 24 iunie 2019

Cum să fim nemuritori



Acum ceva timp am fost la controlul de medicina muncii, care includea și un examen psihologic. Doamna psiholog m-a întrebat ce aș face dacă aș fi invizibilă pentru o zi. Așteptându-se, probabil, la spargeri de bănci, omoruri fără urme și alte fărădelegi, privirea i s-a luminat precum a unui adult atunci când un copil îi spune că merită înghețată pentru că a fost cuminte când i-am răspuns: Aș merge prin biblioteci să citesc cărți și să văd filme.

Răspunsul meu - foarte sincer, de altfel - mi-a amintit de ecuația pe care mi-am propus s-o rezolv până la finalul vieții. Și anume, cum să fac să mă întorc după moarte să accesez bibliotecile și să citesc restul de cărți rămase necitite sau cele apărute după plecarea mea. Recunosc, am întrebat prin stânga și dreapta, și nimeni nu a părut să cunoască rezolvarea. Mai întreb. Cine mă poate opri pe mine din întrebat?!

Dar cum am auzit eu că mai și trebuie să faci ceva ca lucrurile să se întâmple, mi-am zis să nu șed degeaba și să iau atitudine. E, totuși, un picuț greu să iei atitudine când este vorba despre o ecuație pe care, pare-se, n-a rezolvat-o nimeni. Sau, dacă a rezolvat-o cineva, la mine încă n-a ajuns vreo știre cu privire la asta. Fiți vigilenți, vă rog! Și darnici, mai ales, de vă găsiți vreodată în posesia unei atare informații.

Ideea cu atitudinea m-a lovit pe când ascultam o relatare a unei fapte care impresionase profund interlocutorul meu. Și mi-am zis: aha, ia uite un strop de nemurire! E chiar aici. În mintea și experiența interlocutorului. Însă și în conștiința mea. Și poate chiar a altcuiva, dacă voi povesti mai departe.

Așa că m-am apucat să creionez o listă de chestii care par să asigure o oareșce nemurire. Dacă aveți alte idei, nu ezitați. De abia aștept să aflu lucruri noi! Cum, de asemenea, vă încurajez să rezolvați ecuația de care vă pomeneam mai sus. Încrederea mea în voi este nemăsurată. La fel și speranța.

Fapte aducătoare de nemurire:
1.   Ai mai mult de un exemplar dintr-un lucru? Folosești doar unul singur dintre ele, lăsând ‘de bun’ pe celelalte sau te gândești că e bine să ai un stoc că nu știi când și cum ai putea avea nevoie? Dăruiește! Nu tot ce ai. Însă un număr suficient încât să-ți eliberezi casa de lucruri pe care nu le folosești și s-o faci mai spațioasă. În plus, și tu te vei simți bine că ai făcut o faptă bună (da, se pare că trăim într-o lume în care Joey are dreptate și nu există faptă eminamente altruistă). Dacă nu vrei să dai lucrurile prin vecini, sunt o grămadă de asociații care primesc diverse tipuri de ajutoare. În București, chiar, sunt câteva centre unde poți aduce haine, încălțăminte etc., și acestea merg mai departe către persoanele aflate în nevoie.

2.   Fii bun cu străinii. Zi de zi, înotăm prin viața asta alături de oameni care se găsesc și ei în trecere, încercând să-și facă loc către destinație. Ne încăpățânăm să ieșim în față, să împingem, să dăm coate, să călcăm pe bombeuri și să înjurăm. Ce-ar fi să ne dăm un pas în spate, să facem loc oamenilor să iasă, să spunem ‘mulțumesc’, ‘te/ vă rog’, ‘cu plăcere’? Știm doar cât de mult bine ne-a făcut asta atunci când ni s-a întâmplat.

3.   Zâmbește. La fel precum căscatul, zâmbetul este și el contagios. Gândește-te că vei dărui bunăstare celor din jurul tău.

4.   Nu da sfaturi! Bine, nu da sfaturi decât la cerere. Sigur ai pățit și tu asta. Simți nevoia să te eliberezi de o situație și vrei doar să vorbești și cineva acolo să te asculte. Doar să te asculte. De obicei, oamenii se găsesc dând sfaturi și pentru că se gândesc că așa transmit interlocutorului faptul că au fost atenți la informațiile prezentate.

5.   Binedispune-i pe ceilalți. Sigur, acum n-o să ne luăm haine de clovni și nasuri roșii, dar cum ar fi dacă într-una din zilele alea proaste, facem un pas înapoi, ne detașăm de problemă și ne gândim la o glumă pe care s-o împărtășim cu ceilalți? Și ce dacă un banc nu va schimba problema? Va schimba, totuși, atmosfera. Iar detașarea - pe încercatelea - face bine la găsirea de soluții.

Și până aici am ajuns. Sunt sigură că mai sunt lucruri de adăugat la lista aceasta. Dacă aveți alte idei, mă găsiți stând pe bancă. Nu este nevoie să strigați. Nu mi-am cufundat de tot nasul în cărți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu