Pages

marți, 3 septembrie 2019

5 motive să citești cărți



N-am fost încă de la începuturi flămândă de cărți precum sunt astăzi. L-am citit pe Vlad, m-am îndrăgostit de scrierea lui, însă apoi (când am terminat cărțile scrise de el) a urmat o perioadă fără cărți.
Cred că impulsul cel mai puternic l-am primit odată cu citirea cărții 'Adevărul despre cazul Harry Quebert'. Citeam, pe atunci, din când în când, iar cartea asta mi-a amintit de mirajul pe care îl declanșează o poveste bine scrisă. 

Pornind mai departe, am avut noroc să găsesc multe cărți faine dar și multe cărți cu care nu trebuie neapărat să-ți pierzi timpul (și uite așa am inventat regula de 100; dacă o carte nu mă convinge după primele 100 de pagini, trec la următoarea – precum bucătarul din Seinfeld care zicea ‘Tu nu mai ai dreptul la supă. Următorul!’- căci sunt atât de multe cărți de citit și atât de puțin timp). 
Când am plecat în Germania, colegii mei de muncă (de la vremea aceea) au avut grijă să mă înarmeze cu trilogia ‘Millenium’. Am devorat cărțile acelea.

Nu mult după aceea, m-a găsit ‘Recviem pentru nebuni și bestii’ a lui Augustin Buzura (o carte pe care nu mă satur să o tot recomand), care pe lângă faptul că m-a apropiat de literatura română, m-a scapat și de prejudecățile conform cărora românii au o oareșce scriitură anostă, lungă și deloc fermecătoare. Iar pe lângă Buzura, mă veți auzi mereu recomandându-i pe Ana Blandiana, Zully Mustafa, Otilia Țeposu și Ana Barton.

Iată doar câteva din cărțile care m-au adus mai aproape de dragostea de lectură. Cine știe, poate și voi veți găsi inspirație în ele. Un lucru este sigur: nimeni și nimic nu vă poate determina să citiți mai mult. Trebuie să vreți, dar mai presus de voința voastră stă cartea. 
Da, cartea. Ea este în măsură să vă farmece, să creeze o oarecare dependență de sentimentul sublim pe care ți-l lasă lectura unei cărți.
Și pentru că-s omul care face promisiuni și ține mereu să le respecte, purced și la motivele de care vă pomeneam în titlu.
1.     Descoperire
Fie că vorbim despre subiecte noi sau întâmplări similare cu ce ți-a fost dat să trăiești, vei fi surprins/ surprinsă să descoperi aspecte la care nu te-ai gândit.
Eu mă declar fermecată de mintea omului (adicătelea, sunt mereu în căutare de cărți care să-mi arate un pic mai mult decât ce am apucat să înțeleg până acum despre misterul care este omul). Cred că și de aia îmi plac thrillerele (acolo ai din plin vedere către mintea omului care funcționează în condiții de stres, presiune, frustrare, fericire și câte și mai câte) pentru că o atenție deosebită i se acordă analizei faptelor dar, uneori, și psihicului personajelor implicate.

2.     Conversație
Vei descoperi că vei putea conversa cu mult mai multă ușurință. Te vei simți mai dezinvolt, vei intra cu mai multă facilitate în vorbă cu oamenii, poate chiar despre cărți sau viață. În plus, vei putea face recomandări de cărți – ceea ce nu e chiar de colo. Mai mult, vocabularul ți se va îmbogăți și te vei surprinde chiar tu folosind cuvinte pe care nu obișnuiești să le folosești de obicei.

3.     Trăire
Bine, ați auzit/ citit asta de câteva ori bune. Cei care citesc pot trăi atâtea vieți câte cărți citite. Pe lângă asta, cititul unei cărți îți furnizează o anumită trăire, o experiență (chiar dacă nu se regăsește în viața reală) cu care îți vei îmbogăți orele.

4.     Varietate
Niciun gen de literatură nu este mai prejos decât altul. Gama din care poți să alegi este atât de largă încât chiar și cel mai pretențios dintre noi își poate găsi ceva de citit pe gustul său.

5.     Relaxare
Ultimul motiv, dar poate chiar cel mai important dintre toate. Cititul te relaxează. Tocmai de aceea există o grămadă de studii care atestă importanța cititului în depresie. Oamenii se deconectează de la problemele lor și își iau o scurtă perioadă de respiro.

Momentul cel mai frumos este când, pe lângă faptul de a mă simți relaxată, schimbând subiectul la care mă gândesc, pot găsi soluții la chestiunile care mă preocupă, pot găsi inspirație și o stare de bine datorată posibilității de a zbura cu mintea către alte tărâmuri.

File line și inspirație pentru proiectele voastre!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu