Pages

sâmbătă, 11 iulie 2020

'De ce nu-s românii ca nemții?', Jan Cornelius și Adina Popescu


Titlul m-a atras, pe lângă numele unuia dintre autori, și pentru că mă găsesc de câțiva ani încoace într-o cursă de demontare prejudecăți. Aceasta cu privire la nemți e cea mai grea pe care o duce în spate națiunea română. Cumva, cândva, vă voi împărtăși din experiențele mele de trai în Germania.

‘De ce nu-s românii ca nemții?’prezintă un schimb epistolar deosebit de antrenant, pe alocuri amuzant, trist sau care te pune pe gânduri. Rezonez tare mult cu Jan Cornelius, fiind supusă adesea unor întâmplări bizare, fără sens și amuzante, fie în țară sau străinătate. Exact așa a apărut 'Aventuri de excursionist', să îi fac părtași și pe alții – nu numai prieteni și familie – la pățăniile care mi se întâmplă.

Am însă rezervele mele, bazate pe experiență, cu privire la punctualitatea și ‘mersul strună al lucrurilor în Germania’. Întârzieri de mijloace de transport în comun (cu trenul, în cazul meu, pentru că mă deplasam de la un orășel mic la altul mai mare, universitar) există în Germania. Și nu doar pentru că s-ar fi aruncat cineva înaintea trenului. Iar apropos de respectarea cu strictețe a regulilor (ca oriunde altundeva în lume), când oamenilor li se dă în brațe o procedură pe care s-o respecte cu sfințenie, la momentul unei situații niscaiva diferite, totul se blochează – din pricină că situația nu este identică celei prezentate în procedură.

Nu pot să nu remarc că, în genere, Adina Popescu idealizează Germania și ‘civilizația’ de acolo. Cum nu pot să nu remarc că, prin stilul mucalit, Jan Cornelius prezintă și aspecte mai ‘necivilizate’ de acolo. Iar asta face tare bine lecturii, iar cine are deschiderea să înțeleagă va realiza că nu există un ideal de trai, că nu există sinonimie între Germania și perfecțiune.
Și că oriunde te-ai afla, doar din prisma faptului că ești acolo, vezi potențat problemele și idealizezi ce este mai încolo, peste gardul care duce în curtea vecinului.
A, și ca idee, când treci peste gard și ajungi în curtea vecinului, realizezi că grasa capră este așa doar în anumite aspecte, în genere cele care îți lipseau, și începi să te agiți că cele pe care le aveai în curtea ta nu se regăsesc aici. Asta așa, aviz amatorilor uitatului peste gard.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu